top of page
БРАТСТВО БАКОВИЋА ПОТИЧЕ ИЗ ПЛЕМЕНА КУЧА ЈЕДНОГ ОД НАЈЗНАМЕНИТИЈИХ ЦРНОГОРСКИХ ПЛЕМЕНА КОГА СИМБОЛИЗУЈУ НАЈВЕЋЕ ЉУДСКЕ ВРЛИНЕ ЈУНАШТВА – ОДБРАНА СЕБЕ ОД ДРУГОГ, И ЧОЈСТВА-ОДБРАНА ДРУГОГ ОД СЕБЕ.
За  њих се каже да су потомци најквалитетнијег људског корена Дрекаловића, братства које је имало највише старешине-војводе Куча у њиховој дугој и бурној слободарској историји.
О пореклу Куча било је тешко одредити праву истину. Постоје неколико верзија, као што су: Једни говоре да су Дрекаловићи од Мрњачевића, други опет од некакве Грубе, кћерке Цара Душана, али по трећој причи која је најближа истини, да су Дрекаловићи потомци од Ђуре Кастриоте, а остали Кучи од Мрњачевића, који су се населили у Куче после  пропасти Мрњачевића као и разуре Кастриота.
Сви Кучи прихватају предање да је родоначелник нашег племена војвода Дрекале, од Јована Кастриоте, а потомак Ђурђа Кастриота. Дрекала су Кучи поставили за војводу на скупштини, па је народом више управљао него друге војводе које су Турци постављали по свом обичају у свако село. Наредна четири столећа војводство је било наследно у потомству Дрекаловића. Имао је синове Николу и Лала.

 

ВОЈВОДА ИЛИКО ЛАЛЕВ
ВОЈВОДА ИЛИКО ЛАЛЕВ је наш предак. Војвода Илико је имао седам синова: Ивана, Петра, Љака, попа Мирчету Вукосава, Вуксана и Милача.
ВОЈВОДА ЛАЛЕ
ВОЈВОДА ЛАЛЕ је наш предак. По Лаловим синовима Дрекаловићи се деле на четири групе: од Вујоша -ВУЈОШЕВИЋИ, од Илика -ИЛИКОВИЋИ, од Чеја -ЧЕЈОВИЋИ, од Мија - МИЈОВИЋИ.
ВОЈВОДА ИВАН ИЛИКОВ
ВОЈВОДА ИВАН ИЛИКОВ је наш предак. Иван се родио вероватно измећу 1630, и 1637 године. Војводу Ивана спомиње  Марко Миљанов касније и доктор Ердељановић, посебно 1685 и 1686 године када се измећу Турака и Куча, а и осталих Црногораца водила свакодневна борба. Војвода Иван је био Кучки војвода  пуних 37 година, умро је 1694 године. За његово време Кучи су истребили потурице. Имао је четири сина: Станка, Радоја, Ника и Тому.
ТОМО ИВАНОВ
ТОМО ИВАНОВ је наш предак. Родио се вероватно негде око 1667 године у Кучима. Имао је два сина: Према и Марка.
МАРКО ТОМОВ
МАРКО ТОМОВ је наш предак. Рођен је вероватноно око 1707 године. Марко је имао шест синова, у првом браку: Велишу, Никача, Аџу, а у другом браку: Бака, Тома и Ђурђа. Од војводе Дрекала па до Бака, Тома и Ђурђа је стабло нашег братства.
1774. године десио се напад турског паше Мехмед Бушатлије на Куче (Прва похара Куча). Марко син Тома Ивановића - Дрекаловића из Куча дошао је у Ровце у време прве похаре Дрекаловића 1774 године. После турске амнестије од 1782 године, да се могу вратити у Куче, то Марко не прихвати, већ се пресели у Липово. Имао је три сина: Тома коме је дао дедино име, од кога су Томовићи и Ђурђа од кога су Ђурђевићи у Ђурђевића Тари муслимани, и Бака од кога је братство Баковића...
bottom of page