top of page
20.10.2012
ОБАВЕШТЕЊЕ

Браћо и сестре драги моји Баковићи!

Прошле године 3.06.2011 основано је удружење „Братство Баковића“ у Београду које окупља све Баковиће потомке Бака Маркова Ивановића пореклом из Куча који је живео у Липову и Баковића Клисури код Колашина. Његови потомци данас живе широм расејани по целом свету. Највише их има у Србији, Црној Гори, БиХ, Словенији и Македонији, нешто мање по Европи, Америци и Аустралији.

На првој скупштини удружења за председника уружења изабран је Љубомир Баковић а за заменика Радован Баковић обиојица из Београда.

Циљеви Удружења су:

· да окупља чланове Удружења и њихове потомке ради међусобног упознавања, зближавања и одржавања трајних односа;

· да пружа помоћ члановима Удружења и њиховим породицама којима је иста неопходна;

· да организује и ради на комплетирању родослова братства Баковића;

· да подстиче и ангажује се на прикупљању историјске грађе која се односи на братство Баковића;

· да негује славне традиције својих предака исказане кроз дуготрајну борбу за слободу;

· да одржава завичајне обичаје те чува културне и традиционалне вредности.

Удружење је непрофитно и добит стиче чланарином, донацијама и прилозима.

Жиро рачун (динарски) удружења  је: 105-505146-22, АИК Банка АД Ниш.

Уплатом годишње чланарине са потпуном адресом (обавезно средње слово) због лакше евиденције, на жиро рачун удружења аутоматски се учлањујете у удружење.

Годишња чланарина износи 300-500 динара или 3-5 евра.

За оне који су богати а имају добру вољу и жељу да помогну братство а хоће да донирају и дају прилоге, висина  донација и прилога није ограничена.

Драги братственици позивам Вас да се у што већем броју учланите, донирате и дајете прилоге.

У току је скупљање етнографске и друге грађе, затим фотографија, за писање књиге –родослава  „Братство Баковића“, те се моле братственици који поседују податке и шеме-породично стабло да шаљу на адресу удружења или на Е-маил info@bakovic.org.

До сада смо сакупили податке за Баковиће из Штитарица (Црна Гора), Брајковац, Камена Гора, Карошевина, Џурово, Страњани, Буковик (Пријепоље), Мажићи (Прибој), Крива Река (Ужице), Чачак и Краљево.

Недостају нам подаци за Баковиће из Ивањице, Баковиће из Плава (Ц. Гора). Баковиће из Бијељине, Баковиће из Сарајева и Високог који су се доселили са Крушева код Бродарева, затим за Баковиће из Руме који су се доселили са Златибора - Крива Река.

Још једном молим братственике из Ивањице, Плава, Руме, Сарајева, Високог и Бијељине да ступе у контакт са удружењем и помогну удружењу да књига о братству буде што комлетнија.

 

Председник удружења

Љубомир Баковић 

bottom of page